Alergia jest pojęciem bardzo ogólnym. Tak jak wszystkie kolory możemy nazwać paletą barw, lecz gdy spojrzymy na każdą barwę oddzielnie, dopiero wtedy dostrzegamy, że różnią się od siebie. Podobnie jest w przypadku alergii. Można się uczulić praktycznie na wszystko, to fakt. Niektóre dzieci nawet, co zabawne twierdzą, że mają alergię na szkołę.

Około 1/3 populacji przypisuje sobie „uczulenie” na jakiś pokarm. Na szczęście wyniki badań są bardziej optymistyczne.

Na podstawie europejskiego badania (EUROPREVALL), którym objęta była również Polska oszacowano, że częstość występowania „prawdziwej” alergii na jakiś pokarm wynosi 3% u dorosłych i 6% u dzieci.

Alergię może wywołać każdy pokarm, ale za 90% wszystkich uczuleń odpowiada tylko kilka alergenów.  Do najczęstszych alergenów pokarmowych uczulających dzieci należą: mleko krowie (2,5%), pszenica (1,4%), jajka (1,3%), rzadziej orzechy, ryby, skorupiaki, soja i gluten.

Alergia pokarmowa - czy to częste zjawisko?

Dziecko uczulone na dany pokarm może mieć również objawy alergii po innych pokarmach, które zawierają podobnej budowy alergeny. Dziecko uczulone na orzechy laskowe może mieć objawy alergii po zjedzeniu innych orzechów, a dziecko uczulone na mleko krowie będzie miało podobne objawy po mleku kozim. W medycynie określa się to terminem reakcji krzyżowej.

Liczba uczulających pokarmów zwykle zwiększa się wraz z wiekiem dziecka, kiedy to wzrasta odsetek uczuleń na alergeny roślinne, a maleje na zwierzęce. Jednocześnie, ze wzrostem dziecka rośnie tolerancja na pokarmy, czyli im dziecko starsze, tym mniej obaw o reakcje alergiczne pomimo, że mniej produktów roślinnych jest całkowicie bezpiecznych.

Należy wspomnieć, że dolegliwości mogą pojawić się po spożytym pokarmie nie tylko z powodu alergii pokarmowej. Alergia rozwija się, gdy układ odpornościowy nadmiernie reaguje na pokarm, który w normalnej sytuacji jest nieszkodliwy.

Zdarzają się problemy nietolerancji pokarmu wynikające z innych przyczyn, bez udziału układu immunologicznego, choć
o podobnym przebiegu. Jeśli dziecko cierpi na nietolerancję pokarmową, to zjedzenie niewielkiej ilości danego pokarmu nie wywoła u niego poważniejszych dolegliwości. Natomiast w przypadku alergii pokarmowej, nawet śladowa ilość uczulającego pokarmu może spowodować reakcję alergiczną.

polecane produkty

Emotopic - emulsja do kąpieli. Olej konopny, olej canola, olej sojowy.
Emulsja DO KĄPIELI
Emotopic - hydro-micelarny szampon kojący
Hydro-Micelarny SZAMPON KOJĄCY
Emotopic - balsam nawilżająco-natłuszczający do ciała
Balsam nawilżająco-natłuszczającydo ciała
Poprzedni slajd
następny slajd

Inne porady